Hvordan undersøger jeg mig selv?
Nedenfor finder du information omkring, hvordan man kan finde fysiske symptomer på et lille udvalg af sygdomme. Obs: Vi er ikke lægeuddannede og derfor er dette kun en guide til tidligere at kunne opdage sygdomme, hvis symptomerne er gældende anbefaler vi en henvendelse til din læge.

Klamydia
Klamydia er en infektion som kan opstå i dit urinrør, livmoderhals og i endetarmen. Klamydia er den hyppigste seksuele overførte infektion i Danmark. Infektionen kan udvikle sig til underlivsbetændelse eller bitestikels betændelse, og kan medfører kroniske underlivssmerter og kvindelig sterilitet.
Klamydias hyppige symptomer:
Svie ved vandladning
Udflåd fra urinrøret (For kvinder også fra livmoderhalsen)
For mændene vil det ofte klø i urinrøret.
Symptomerne ligger man oftes ikke altid mærke til, da de kommer snigende.
Herpes
Herpes også kendt som forkølelsessår, kan også fås ved dine kønsdele. Grunden til, at du får herpes er grundet en infektion i kroppen, som udvikler sig. Infektionen giver blærer og sår. Det første udbrud vil altid være det værste.
Herpes smitter ved seksuel kontakt. Ved oralsex er risikoen for at smitte fra mund til kønsdel og omvendt stor. Du skal være opmærksom på efter første udbrud om du får flere mindre udbrud, da det ofte sker. Få det tjekket ved lægen, hvis du er tvivl om du har herpes på dine kønsdele, da herpes smitter utroligt nemt.
Symptomer:
Området vil blive rødlig, hævet og ømt
Blærerne vil forekomme ofte og springe hurtigt
Blærerne vil efter de er sprunget danne små sår.
Influenza symptomer - alment utilpas, har hovedpine, feber, ondt i musklerne
Smerter når du tisser


Kønsvorter
Kønsvorter er stilkede eller blomkålslignende vorter. Vorterne sidder på området omkring de ydre kønsdele eller endetarmen. ved kvinder kan kønsvorter også findes i endetarmen, i urinrøret, skeden eller på livmoderhalsen.
Hos mænd ses kønsvorter hyppigst på forhuden og skaftet af penis og hos kvinder på de ydre kønslæber. I sjældne tilfælde kan kønsvorter ses på læbe, tunge eller i mundens slimhinde. Kønsvorter vil have stor tilbøjelighed til at forsvinde af sig selv, men det kan tage flere år. Effekten af behandlingerne varierer. Ingen behandling er bedre end de andre behandlinger.
Uanset hvilken behandling man vælger, vil der være stor risiko for, at kønsvorterne kommer igen. Dette skyldes, at områder i nærheden af kønsvorterne ofte samtidigt er smittet med HPV og derfor kan give nye kønsvorter.


Hudkræft og modersmærker
Hudkræft er en sygdom, hvor nogle af hudens celler begynder at vokse unormalt.
Det skyldes ofte for meget sol eller brug af solarium, fordi UV-stråler kan skade hudens celler.
Der findes forskellige typer hudkræft, hvor en af de mest almindelige er modermærkekræft. Det kan vise sig som en ny plet, en knude eller et sår, der ikke vil hele eller ser anderledes ud end resten af huden.
Det anbefales at man undersøger sin hud jævnligt, da det derved er nemmere at opdage mulige forandringer. Jo tidligere man opdager hudkræft jo nemmer bliver det at behandle den.
Tip: Gør det at tjekke din hud til en vane. Sæt et fast tidspunkt f.eks. hvert halve år hvor du tjekker hele kroppen igennem. HUSK! en skønhedsplet er også et modermærke.
Vær særligt opmærksom på at tjekke din hud hvis:
Lys hud, der let bliver forbrændt
Haft mange solskoldninger
Taget meget solarium
Modermærkekræft i familien
Over 100 modermærker
Da dette giver dig en øget risiko for hudkræft
Sådan tjekker du dine modermærker:
Brug et spejl
Spørg en ven eller familie
Brug foto
Undersøg hele kroppen
Hvad skal du kigge efter?:
Et modermærke ændrer størrelse, form eller farve
Et modermærke bliver ujævnt eller tykkere
Et modermærke danner skorpe eller bløder
Et modermærke klør vedvarende
Et sår ikke vil hele
En ny plet eller knop, som udvikler eller forandrer sig
Opleves et eller flere af disse symptomer er det vigtigt at du søger læge
Undersøg huden for sår, der ikke vil hele og vær særligt opmærksom på modermærker med asymmetrisk udseende, ujævne kanter, flere farver og med en størrelse på over 6 mm